Општи податоци
Трајна заштита
Туризам
Рекреација
Вредности
регистрација
Вашето корисничко име и лозинка за најава на ЛОГИН еmail листата
корисничко
име
лозинка


   
ИСТОК: Од манастирот Свети Андреа, границата на резерватот оди кон исток и по гребенот избива на билото над селото Света Петка. Одтука границата свртува кон југозапад накај К-785, потоа минува низ К-1104 ("Рибљак"), го сече патот Нова Брезница - "Рудина" и одејќи кон југ го минува стариот пат за "Кула" и тоа до првиот свијок, односно дол источно од неа, продолжува по билото и минувајќи низ месноста Копље излегува на К-1743. Границата понатаму продолжува до К-1656, односно оди во правец кон селото Патишка Река, ја минува истоимената река над селото и тоа на местото каде што патот од "Боро Поле" се спушта во долината на реката. Одтука границата продолжува кон југоисток, избива на К-2004 ("Брег"), потоа на тригнометарот 2.353 ("Убава" и тригонометарот 2473 ("Караџица"), а потоа по ридот се спушта на "Борово Поле".
ЈУГ: Од местото каде што границата се доближува до провалиите, таа свртува кон северозапад и по рабовите на провалиите доаѓа од местото каде што коњскиот пат излегува од шумата во пасиштето "Боро Поле". Одтука границата продолжува по патот во насока кон југозапад, минува низ К-1410 и избива на "Сенокос". Од ова место, границата свртува кон северозапад и излегува на највисокиот врв-југоисточно од село Тажево.
ЗАПАД: Од врвот североисточно од К-1294 ("Даутица"), границата продолжува во правец на северозапад (К-1233 и тригонометарот 1125 -"Поча") и по билото (над местото "Добри Дол") во насока кон север се спушта во сливот на реката Оча во реката Треска. Потоа границата продолжува по текот на реката Треска се до К-377 (место  наречено "Гргурска Лака").
СЕВЕР: Од тригонометарот - 1410 ("Крстец Тепе"), границата оди кон североисток, односно по билото на "Осој" (од К-1327 до К-1263) и се спушта кај манастирот Свети Андреа, односно до езерото "Матка". Го минува езерото и продолжува кон манастирот Свети Никола, потоа избива на врвот "Веља Глава", па по билото продолжува кон југозапад до К-785.

вести
риболовни дозволи
 
На 26 август Холивудска продуцентска компанија, Infinity pictures and HMB (Hollywood Media Bridge) ќе снима краток промотивен филм за ЈАСЕН
 
Прва кланица за дивеч
 
„Часот на планетата Земја“ ЈАСЕН
 
Лице за комуникација со граѓани со одреден вид и степен на попреченост
 
Меморандум за соработка помеѓу ловните федерации од регионот
 
Тимот на ЈАСЕН гостин на 115 години лов и риболов во Бугарија
 
ЈП ЈАСЕН е дел од мрежата на заштитени подрачја "Паркови Динариди".
 
Јасен можете да го посетите само организирано, бидејќи неговата огромна површина не Ви дава можност да безбедно се движите без придружник.
 
ПОРАКА ОД СКОПЈЕ
 
The Republic of Macedonia became State Member of the CIC
 
Macedonia’s unusual nature getaway
 
Welcome to the Western Balkans—Land of Discovery. Turbulent histories, fascinating cultures and spectacular, unspoiled landscapes merge together in one of the most exciting and diverse regions in Europe.
 
March 20, 2011
 
Петок, 11 јануари во ЈАСЕН, ловечка куќа - КАТЛАНОВО, ќе се одржи прослава и доделување на Благодарници за директните учесници при гаснењето на пожарите во ЈАСЕН, 2012 год.
 
4 октомври - Светски ден за заштита на животните
 
ЈАСЕН на NATIONAL GEOGRAPHIC
 
На 15ти февруари 2012 година, Македонското еколошко друштво и ЈПУЗПП Јасен, официјално го потпишаа зедничкиот Меморандум за соработка. Целта на оваа иницијатива, беше продлабочување на меѓусебната соработка и спроведување идни заеднички активности кои се
 
ЈПУЗПП ЈАСЕН, не може ниту да дозволи, нуту да Ви забрани користење патен правец - K 1 - P - 104 врска со P – 104, правецот кој ги поврзува градот Скопје со Македонски Брод, бидејќи е ненадлежен
 
Споменик крај локалниот пат, посветен на шпански војник од редовите на КФОР кој на тоа место го загуби животот во сообраќајна несреќа на 30 април 2002. По тој повод вработените во ЈАСЕН секоја година на овој ден се собираат да му одадат почит.
 
Светот дознава за Јасен
 
Репортаза за ЈАСЕН на BBC Travel
 
ЈАСЕН и оваа година е покровител на Илинденскиот кајак-слалом (ИКАС), кој викендов на патеката на реката Треска, на Матка, ќе се одржи по 44. пат, ќе настапат 80 кајакари од седум земји, Словенија, Русија, Хрватска, Србија, БиХ, Казахстан и Македонија.
 
Доајенот и ненадминатиот мајстор на фотографијата во Македонија, Благој Дрнков почина вчера на 98 годишна возраст во родниот град Скопје. Многу негови фотографии од ЈАСЕН ги красат нашите канцеларии.
 
Весна Змијанац, СОКОЛЕ, спот снимен и во делот на РУДИНЕ, ЈАСЕН
 
Новогодишна фотосесија на ВЕСТ со Маја Сашек на Рудине
 
Фотографии од експедицијата СЛОВАЧКА ЈАМА ЈАСЕН август 2011
 
The Republic of Macedonia became State Member of the CIC
 
Резерватот Јасен е предложен за регионален центар за Централна и Југоисточна Европа за заштита на див свет.