Општи податоци
Трајна заштита
Туризам
Рекреација
Вредности
регистрација
Вашето корисничко име и лозинка за најава на ЛОГИН еmail листата
корисничко
име
лозинка


ВЕСТИ


MESSAGE FROM SKOPJE - Conservation of Balkan lynx and sustainable hunting
04-03-2013
 

Participants of the 14th Meeting of the CIC Coordination Forum for Central Eastern Europe from 17 countries have established an overview on the conservation status of the Balkan lynx and on sustainable hunting. The European Commission, the United Nations Development Programme, and representatives of several diplomatic corps were valuable observers.

I. The Balkan lynx (Lynx lynx balcanicus) is critically endangered. Participants identified a series of required actions to urgently improve the conservation status of the most threatened subspecies of the Eurasian lynx in the world:

  1. The present population of the Balkan lynx needs to be strengthened as the most important measure. Without achieving this objective, any other steps would be without the required foundation.
  2. Participating CIC delegations, nature conservation organizations and experts agreed to form a Green Alliance to pursue concerted actions for the conservation of the Balkan lynx. Members of this Alliance wish to cooperate in the monitoring of the Balkan lynx, its prey, and habitats.
  3. The Alliance recognizes the importance of law enforcement for wildlife conservation, and assists the efforts of agencies to make law enforcement more effective.
  4. Recognized last refuges of the present Balkan lynx population and potential areas for future expansion need to be earmarked at the highest political levels in order to prevent the loss of their ecological integrity.
  5. Human resource development (capacity building/training at the level of researchers, hunters and wildlife management authorities) is needed for the aforementioned monitoring and enforcement tasks.
  6. The Alliance will build on the accumulated experience of its members and established best practices from other relevant areas. The results from the conservation of the Balkan lynx will be shared with all stakeholders. This will stimulate lynx conservation efforts in general.
  7. All actions will be accompanied by a public relations and communication programme. In this respect, the participants are highly appreciative of the decision of the Macedonian Football Federation to declare/choose the Balkan lynx as their emblem.

The Green Alliance has established a Steering Group to implement the first concrete actions.

II. The meeting underlined the vital role that sustainable hunting plays in the conservation of wildlife, if the interests of local hunters and tourist hunting are balanced.

Participants would like to express their gratitude to the Jassen Public Enterprise and the Macedonian Ecological Society for hosting and organizing the workshop and enabling this groundbreaking partnership between hunting and non-hunting conservationists.

Skopje, 2 March 2013
video

назад
вести
риболовни дозволи
 
На 26 август Холивудска продуцентска компанија, Infinity pictures and HMB (Hollywood Media Bridge) ќе снима краток промотивен филм за ЈАСЕН
 
Прва кланица за дивеч
 
„Часот на планетата Земја“ ЈАСЕН
 
Лице за комуникација со граѓани со одреден вид и степен на попреченост
 
Меморандум за соработка помеѓу ловните федерации од регионот
 
ЈП ЈАСЕН е дел од мрежата на заштитени подрачја "Паркови Динариди".
 
Јасен можете да го посетите само организирано, бидејќи неговата огромна површина не Ви дава можност да безбедно се движите без придружник.
 
ПОРАКА ОД СКОПЈЕ
 
The Republic of Macedonia became State Member of the CIC
 
Macedonia’s unusual nature getaway
 
Welcome to the Western Balkans—Land of Discovery. Turbulent histories, fascinating cultures and spectacular, unspoiled landscapes merge together in one of the most exciting and diverse regions in Europe.
 
March 20, 2011
 
Петок, 11 јануари во ЈАСЕН, ловечка куќа - КАТЛАНОВО, ќе се одржи прослава и доделување на Благодарници за директните учесници при гаснењето на пожарите во ЈАСЕН, 2012 год.
 
4 октомври - Светски ден за заштита на животните
 
ЈАСЕН на NATIONAL GEOGRAPHIC
 
На 15ти февруари 2012 година, Македонското еколошко друштво и ЈПУЗПП Јасен, официјално го потпишаа зедничкиот Меморандум за соработка. Целта на оваа иницијатива, беше продлабочување на меѓусебната соработка и спроведување идни заеднички активности кои се
 
ЈПУЗПП ЈАСЕН, не може ниту да дозволи, нуту да Ви забрани користење патен правец - K 1 - P - 104 врска со P – 104, правецот кој ги поврзува градот Скопје со Македонски Брод, бидејќи е ненадлежен
 
Споменик крај локалниот пат, посветен на шпански војник од редовите на КФОР кој на тоа место го загуби животот во сообраќајна несреќа на 30 април 2002. По тој повод вработените во ЈАСЕН секоја година на овој ден се собираат да му одадат почит.
 
Светот дознава за Јасен
 
Репортаза за ЈАСЕН на BBC Travel
 
ЈАСЕН и оваа година е покровител на Илинденскиот кајак-слалом (ИКАС), кој викендов на патеката на реката Треска, на Матка, ќе се одржи по 44. пат, ќе настапат 80 кајакари од седум земји, Словенија, Русија, Хрватска, Србија, БиХ, Казахстан и Македонија.
 
Доајенот и ненадминатиот мајстор на фотографијата во Македонија, Благој Дрнков почина вчера на 98 годишна возраст во родниот град Скопје. Многу негови фотографии од ЈАСЕН ги красат нашите канцеларии.
 
Весна Змијанац, СОКОЛЕ, спот снимен и во делот на РУДИНЕ, ЈАСЕН
 
Новогодишна фотосесија на ВЕСТ со Маја Сашек на Рудине
 
Фотографии од експедицијата СЛОВАЧКА ЈАМА ЈАСЕН август 2011
 
The Republic of Macedonia became State Member of the CIC
 
Резерватот Јасен е предложен за регионален центар за Централна и Југоисточна Европа за заштита на див свет.