Општи податоци
Трајна заштита
Туризам
Рекреација
Вредности
регистрација
Вашето корисничко име и лозинка за најава на ЛОГИН еmail листата
корисничко
име
лозинка


Катлановско блато


Катланово го добило името од Турците, кои го викале овој предел каплан, што значи тигар. Христијанското население наместо каплан, го викало местото катлан. По извесно време зборот бил модифициран во Катланово или Катлановски Бањи.
Катлановскиот предел зафаќа површина од 5.542 хектари. На овој простор има отворена пукнатина од неотектонско потекло, низ која извираат терминални води. Уште во римско време таму биле изградени мали, отворени базени.

Катлановското блато во 1965 г согласно “Законот за заштита на природните реткости” е ставено под заштита. Овој специјален резерват (ботанички, ихтиолошки и орнитолошки) се спомнува во документите од историско значење и како објект кој имал фортификациско значење, бидејќи претставувал пречка за премин низ Таорската клисура. Во повелбите (грамоти) издадени по повод обновувањето на манастирот посветен на свети Ѓорги-Горга, што бил по течението на реката Серава, е речено: “Катлановското Блато и е подарено на црквата Св. Горѓија, со ловиштето за риби и другиот дивеч”. Во грамотата е забележано и следново: “Кој ќе влезе во ловиштето без игуменово одобрение да биде проклет од бога и да плати 8 перпери во државната каса”.

По ова се наметнува заклучокот дека уште од 11 век користењето на Катлановското Блато било регулирано со претходно добиено одобрение од црквените власти, а за секое друго користење била изрекувана казна. Големите количини риба во Катлановското блато, на жителите од селата, со лов, им овозможувало зимата да ја минат безгрижно, неколку каци во визбите од селските куќи биле полни со посолена риба. Пред да почне мелиоrizацијата, Катлановското блато било попатно сопирно одморалиште на птиците преселници, кои доаѓале пред да настапи зимата и тоа од север во правец на југ-Солун, и подалеку до северниот дел на Африка.

Напролет, птиците преселници, кои летаат во правец на северниот дел од Европа, се враќаат каде што и гнездат, повторно низ широкото Катлановско Блато доаѓале да се одморат. По одморот, водени од вродениот инстинкт, да се вратат од каде што и дошле, летаат во правец на северниот дел од Европа. Во Арачиновското и Катлановското Блато, се до неодамна зимуваа јато на мали пловки (Anas platyrhynchos) кои го надминувале бројот од 2000, доаѓале од 1500 жерави (Grus grus), сивата чапља (Ardea cinerea), црвената чапља (Агdeа purpurea), обичната пловка трскара (Anas platyrhynchos), шамачката гуска која се гнезди (Anser anser) од грабливките над трската кружи барската луња (Cirkus aeruginosus) најголем непријател на сите видови мочварни птици, и големиот број на штркови (Ciconia ciconia).

Во минатото е утврдено дека во скопската котлина живееле над 240 видови птици, а од кои 160 видови биле гнезделки, додека во мочуриштето гнезделе над 60 видови птици. Поранешната врска што постоеше на релацијата од реката Вардар до езерцето, кое е окружено со трска, прекината е и со тоа оневозможено е крапот (Cyprinus caprio) кој е во реката Вардар да се мрести, во водите што се во границите на заштитениот локалитет.

Преглед на птици во Македонија

вести
риболовни дозволи
 
На 26 август Холивудска продуцентска компанија, Infinity pictures and HMB (Hollywood Media Bridge) ќе снима краток промотивен филм за ЈАСЕН
 
Прва кланица за дивеч
 
„Часот на планетата Земја“ ЈАСЕН
 
Лице за комуникација со граѓани со одреден вид и степен на попреченост
 
Меморандум за соработка помеѓу ловните федерации од регионот
 
Тимот на ЈАСЕН гостин на 115 години лов и риболов во Бугарија
 
ЈП ЈАСЕН е дел од мрежата на заштитени подрачја "Паркови Динариди".
 
Јасен можете да го посетите само организирано, бидејќи неговата огромна површина не Ви дава можност да безбедно се движите без придружник.
 
ПОРАКА ОД СКОПЈЕ
 
The Republic of Macedonia became State Member of the CIC
 
Macedonia’s unusual nature getaway
 
Welcome to the Western Balkans—Land of Discovery. Turbulent histories, fascinating cultures and spectacular, unspoiled landscapes merge together in one of the most exciting and diverse regions in Europe.
 
March 20, 2011
 
Петок, 11 јануари во ЈАСЕН, ловечка куќа - КАТЛАНОВО, ќе се одржи прослава и доделување на Благодарници за директните учесници при гаснењето на пожарите во ЈАСЕН, 2012 год.
 
4 октомври - Светски ден за заштита на животните
 
ЈАСЕН на NATIONAL GEOGRAPHIC
 
На 15ти февруари 2012 година, Македонското еколошко друштво и ЈПУЗПП Јасен, официјално го потпишаа зедничкиот Меморандум за соработка. Целта на оваа иницијатива, беше продлабочување на меѓусебната соработка и спроведување идни заеднички активности кои се
 
ЈПУЗПП ЈАСЕН, не може ниту да дозволи, нуту да Ви забрани користење патен правец - K 1 - P - 104 врска со P – 104, правецот кој ги поврзува градот Скопје со Македонски Брод, бидејќи е ненадлежен
 
Споменик крај локалниот пат, посветен на шпански војник од редовите на КФОР кој на тоа место го загуби животот во сообраќајна несреќа на 30 април 2002. По тој повод вработените во ЈАСЕН секоја година на овој ден се собираат да му одадат почит.
 
Светот дознава за Јасен
 
Репортаза за ЈАСЕН на BBC Travel
 
ЈАСЕН и оваа година е покровител на Илинденскиот кајак-слалом (ИКАС), кој викендов на патеката на реката Треска, на Матка, ќе се одржи по 44. пат, ќе настапат 80 кајакари од седум земји, Словенија, Русија, Хрватска, Србија, БиХ, Казахстан и Македонија.
 
Доајенот и ненадминатиот мајстор на фотографијата во Македонија, Благој Дрнков почина вчера на 98 годишна возраст во родниот град Скопје. Многу негови фотографии од ЈАСЕН ги красат нашите канцеларии.
 
Весна Змијанац, СОКОЛЕ, спот снимен и во делот на РУДИНЕ, ЈАСЕН
 
Новогодишна фотосесија на ВЕСТ со Маја Сашек на Рудине
 
Фотографии од експедицијата СЛОВАЧКА ЈАМА ЈАСЕН август 2011
 
The Republic of Macedonia became State Member of the CIC
 
Резерватот Јасен е предложен за регионален центар за Централна и Југоисточна Европа за заштита на див свет.